Digitale Geletterdheid en Faqta

In dit artikel lees je hoe de leerlijn Digitale Geletterdheid is opgebouwd in Faqta.

Alle groepen Digitale Geletterdheid

Als leerkracht bereid je leerlingen voor op de toekomst. Die toekomst wordt steeds digitaler. Het wordt dan ook steeds belangrijker dat leerlingen digitaal vaardig worden, zodat ze staande blijven in een digitale maatschappij. Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) is daarom druk bezig met de ontwikkeling van kerndoelen digitale geletterdheid, die binnenkort verplicht zullen worden. Met Faqta kunnen jij en je leerlingen alvast aan de slag met de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Lees hieronder meer.

Digitale geletterdheid en Faqta

Volgens SLO bestaat Digitale Geletterdheid uit vier vaardigheden: 

  1. Digitale informatie vaardigheden. 'Systematisch, effectief en efficiënt gebruikmaken van digitale bronnen bij het verzamelen, evalueren, verwerken en delen van digitale informatie.'
  2. Mediawijsheid. 'Kritisch én bewust omgaan met digitale media in een gemedialiseerde
    samenleving.'
  3. Praktische ICT-vaardigheden. 'Benutten van de mogelijkheden van digitale technologie en inzicht hebben in de werking van digitale apparaten.'
  4. Computational Thinking. '(Her)formuleren van complexe problemen met behulp van denkvaardigheden en strategieën zodat computertechnologie kan bijdragen aan het oplossen.'

Bron: SLO inhoudslijnen primair onderwijs. Digitale geletterdheid. (2022).

Digitale geletterdheid in Wereldoriëntatie

Deze vaardigheden zitten voor een deel geïntegreerd in de Faqta Wereld-thema's. Op de "Lesgeven"-pagina onder "Samenvatting", vind je welke vaardigheden in het thema behandeld worden. Je kunt verder onder elke tegel bekijken welke kennis de leerlingen specifiek daar leren. Daarnaast worden de eerste drie vaardigheden wat uitgebreider behandeld in het project thema 'Magische media'. Computational thinking wordt verder behandeld in het Faqta Talent-thema 'Programmeren'. 

Met Faqta Wereld kun je dus al een begin maken met de ontwikkeling van digitale vaardigheden. De binnenkort verplichte kerndoelen van SLO zullen hier echter niet mee gedekt worden. Hiervoor is de leerlijn Digitale geletterdheid ontwikkeld. 

Leerlijn digitale geletterdheid

De leerlijn Digitale geletterdheid bestaat uit 4 thema's. Er is één thema voor elk van de groepen 5 t/m 8. Deze thema's kun je vinden onder het kanaal "Digibaas" (zie de afbeelding hieronder). 

Elk thema bestaat uit 12 lessen die je kunt geven in de volgorde die jij wilt. Je kunt er dus voor kiezen om de lessen van te voren in te plannen, maar je kunt de lessen ook uitkiezen afhankelijk van wat er speelt in de klas. Zie het als een bibliotheek aan onderwerpen per thema, die je kunt inzetten op de momenten wanneer jij ze passend vindt. Als je online pestgedrag opmerkt in de klas, kun je hier bijvoorbeeld gelijk een les over geven.

Meer weten over de leerlijn Digitale geletterdheid? Bekijk dan dit informatieblad.