Zo werkt Faqta Nederlands

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over onze nieuwe taalmethode: Faqta Nederlands. Over hoe je je les voorbereidt en hoe de methode in elkaar zit.

Groep 4 t/m 8 Faqta Nederlands

Het starten met een nieuwe methode kan soms lastig zijn. Het is allemaal even wennen en veel dingen zijn nieuw. Bij Faqta helpen we je graag met een goede voorbereiding, ook als alles nieuw is. In dit artikel kun je daarom alles lezen over onze taalmethode. Zo kun je goed voorbereid aan de slag!

Wat is Faqta Nederlands?

Faqta Nederlands is de nieuwe taalmethode van Faqta. Welke vakken er in Faqta Nederlands geïntegreerd worden aangeboden, kun je lezen in dit artikel. Faqta Nederlands is gemaakt voor groep 4 t/m 8.

Vijf weken lang werken leerlingen aan één onderwerp dat ook wordt behandeld in de wereldoriëntatie lessen, waardoor ze met meer motivatie en kennis aan hun taalvaardigheden werken. We bieden een zo rijk, samenhangend en authentiek mogelijke leeromgeving aan. Er wordt gebruikgemaakt van betekenisvolle en eigentijdse bronnen zoals teksten, video’s, prentenboeken, podcasts, luisterverhalen, beeldverhalen en klikplaten. De teksten zijn altijd authentiek en staan in het leerwerkschrift, samen met samenvattingen en notitieruimte voor de overige bronnen.

Gedurende het thema verwerken leerlingen de opgedane kennis op uiteenlopende manieren, zoals:

  • Schriftelijk: verhalen, voice-overs, scripts voor een vlog, enz.
  • Presentaties
  • Spreekopdrachten zoals debatten
  • Onderzoeksopdrachten, bijvoorbeeld in de bibliotheek.

Je vindt de thema's van Faqta Nederlands in het thema overzicht op het leerplatform onder het kanaal ‘Nederlands’.

Rooster

Met Faqta Nederlands zal je je rooster gemakkelijker kunnen indelen. Waar je bij technisch lezen en begrijpend lezen methodes allemaal losse lessen hebt, wordt dit nu gecombineerd in Faqta Nederlands en dek je nog steeds alle kerndoelen af. Een voorbeeld van een weekrooster kan je hieronder zien. Je bent per dag ongeveer 1,5 uur bezig met de taal- en leeslessen. 


Lesvoorbereiding

Op de "Lesgeven"-pagina van Faqta Nederlands, vind je alle benodigde informatie en lesmaterialen om een les voor te bereiden en te geven. Je ziet bijvoorbeeld een samenvatting van het thema en welk wereldoriëntatie thema is gekoppeld aan dit thema.

Eén Faqta Nederlands thema duurt minimaal vijf weken. Daarbij is de optie om in week 6 het thema af te sluiten. Per week ben je ongeveer 7 uur bezig, je hebt voor elke dag van de week een Nederlands les, van 45 min tot 60 minuten en een half uur waar je aan de slag gaat met LIST lezen. Een Faqta Nederlands thema duurt net zo lang als een wereldoriëntatie thema, je bent tegelijkertijd met hetzelfde onderwerp bezig. 

Lesgeven

Start de dag met zelfstandig lezen met de LIST-aanpak. Daarmee zijn de eerste leesmeters gemaakt. Aan alle tegels zijn korte leesmomenten toegevoegd volgens de LIST-aanpak, om het vrij lezen moment gestructureerd vorm te geven. Deze boeken en leesvragen staan inhoudelijk vaak los van het thema, om allerlei variëteiten van jeugdliteratuur te kunnen bespreken. Wil je meer weten over LIST in Faqta? Lees dan dit artikel.


In het volgende deel van je Nederlands les besteed je 45 tot 60 minuten aan een les. Elk thema heeft dezelfde opbouw. De lesopbouw voor groep 4 verschilt lichtelijk met die voor groep 5 t/m 8, lees in dit artikel meer over Faqta Nederlands voor groep 4. Je begint je lessen in het leerplatform en van daaruit gaat de les vloeiend over in het verwerken van de kennis in het leerwerkschrift of een enkele keer in het leerplatorm. In de digibord slides is duidelijk te zien wanneer je op het leerplatform werkt en wanneer je het leerwerkschrift nodig hebt.

  • Week 1/4: verkennen en verdiepen van het thema
  • Week 2/3: verder lezen over het thema
  • In week 5 ga je richting de afronding van je thema. Je kunt kiezen uit een eindopdracht en/of één van de toetsen. Je kunt de afsluitingsperiode ook verspreiden over twee weken. In week 5 doe je de eindopdracht en bereid je je leerlingen voor op de Toets lezen en Toets taalbeschouwing. Dat kan met bijvoorbeeld de Verder oefenen-tegel, Belangrijke woorden-tegel en het Oefenblad. In week 6 neem je de Toets lezen en Toets taalbeschouwing af, doe je een van de presentatievormen of een evaluatie.