Lees in dit artikel alles over de nieuwe functies van de themabieb.
Deze zomer hebben we de themabieb verniewd! Met Faqta is het mogelijk om met de hele school thematisch te werken. De themabieb (te vinden onderaan de "Thema's"-pagina) was hier voorheen alleen nog niet op ingesteld. Om dit inzichtelijker te maken, hebben we deze zomer de themabieb op het leerplatform verniewd. Bekijk de video voor een impressie wat er is veranderd of lees onder de video verder.
Thematisch werken en leerlijnen
Bij thematisch werken richten meerdere vakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en begrijpend lezen zich op één centraal thema. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld in de ochtend lezen over een onderwerp waar ze in de middag tijdens wereldoriëntatie verder over leren. Hierdoor ontdekken leerlingen de onderlinge samenhang tussen verschillende schoolvakken. Dit maakt de leerstof relevanter voor leerlingen, wat leidt tot betekenisvol onderwijs.
Zo werkt de nieuwe themabieb
Om thematisch werken inzichtelijker te maken, zal de themabieb worden vernieuwd. Lees hieronder over de verschillende nieuwe functies.
De vernieuwde themakaarten
De themakaarten zijn vernieuwd (zie afbeelding hieronder), om de themabieb nog overzichtelijker te maken. De themakaarten hebben nieuwe labels gekregen, deze staan hieronder.
Nieuwe thema's hebben een opvallender label dan voorheen. Bekijk de afbeelding hieronder.
Geschiedenis thema's hebben een label met het bijbehorende tijdvak gekregen. Om dit te bekijken moest je voorheen het thema openen, nu is het gelijk duidelijk.
Om zeker te weten of je een thema hebt opgenomen in je jaarplanning, is er een nieuw label toegevoegd aan de themakaarten. Bekijk de afbeelding hieronder. Zie je dit label? Dat wil zeggen dat het thema onderdeel is van de jaarplanning.
Als laatste is er een nieuw label toegevoegd om aan te geven of het thema behoort bij Faqta Wereld versie 1 of Faqta Wereld versie 2. Dit is nu aangegeven met een icoon van een 2 op de themakaarten. Zie je dit label niet? Dat wil zeggen dat er geen versie 2 thema beschikbaar is voor dat thema en dat je al de nieuwste versie ziet.
Nieuwe indeling van kanalen en leerlijnen
De kanalen zullen een overzichtelijke indeling krijgen met de vernieuwing van de themabieb. Omdat Faqta voortdurend nieuwe thema's ontwikkeld, is deze nieuwe indeling nodig om het overzicht te bewaren. Hieronder staan kort de vernieuwingen beschreven.
Voorheen stonden alle thema's uit een kanaal achter elkaar. Met de vernieuwing van de themabieb worden de thema's binnen een kanaal ingedeeld per leerlijn (zie afbeelding). In de nieuwe themabieb zie je een korte beschrijving van de inhoud van een leerlijn en het hoofdperspectief. Daaronder zullen alle thema's behorende tot deze leerlijn worden weergegeven.
Daarnaast zullen de thema's van groep 1 t/m 4 nu ook opgenomen worden in de kanalen voor de bovenbouw. De kanalen Mini en Junior komen dus te vervallen. Ook de begrijpend lezen thema's voor groep 4 (voorheen in kanaal Lezen Junior) zijn opgenomen in het kanaal Lezen. Lees meer over deze vernieuwing voor groep 1 t/m 4 in dit artikel.
Ook bij andere kanalen hebben we ofwel de thema's samengevoegd, of de thema's van het ene kanaal naar een ander kanaal verplaatst. Dit geldt ook voor de Talent en Project-thema's. Meer lezen? Bekijk dan dit artikel.
Wisselknop voor leerlijnen en versies
Om makkelijk te kunnen filteren op jouw manier van werken, zijn er wisselknoppen toegevoegd naast de zoekbalk. Om het gebruik van Faqta Wereld versie 2 te stimuleren, is de wisselknop op deze pagina automatisch ingesteld op de nieuwste versie. Dit geldt ook voor de wisselknop voor de leerlijn. We hebben deze keuze gemaakt om thematisch werken te bevorderen.
Uiteraard kun je de thema’s van versie 1 blijven gebruiken, bijvoorbeeld als je al een eigen uitwerking voor een specifiek thema hebt voorbereid. Schakel hiervoor eenvoudigweg de wisselknop om. Vervolgens zie je direct naast de nieuwste versie van een thema de variant van versie 1.
Je hebt ook de mogelijkheid om de wisselknop te gebruiken voor de leerlijnen. Hiermee worden alle thema's per groep weergegeven in plaats van per leerlijn, zodat je gemakkelijker kunt navigeren en vinden wat je zoekt.
Filteren op groep en uitgebreider zoeken
Voor een gemakkelijkere zoektocht naar thema's die geschikt zijn voor jouw groep, is het nu mogelijk om meerdere groepen tegelijk te selecteren in de filteroptie voor groepen (zie afbeelding). Op deze manier zul je alleen de thema's zien die relevant zijn voor de groepen die jij hebt geselecteerd.
Eerder kon je alleen zoeken op de naam van het thema in de themabieb. Nu is het ook mogelijk om te zoeken op kerndoelen of begrippen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar alle thema's waar kerndoel 36 wordt behandeld? Vul dan 36 in de zoekbalk in (zie afbeelding). Zo zie je hoeveel thema's in elk kanaal overeenkomen met jouw zoekopdracht.
Ditzelfde geldt voor begrippen. Als je bijvoorbeeld zoekt naar thema's over duurzaamheid, kun je zien hoeveel thema's in elk kanaal relevant zijn voor jouw zoekopdracht (zie afbeelding).
Tip: Als je een cijfer ziet bij de kanalen maar geen thema's, klik dan op het kanaal om deze te openen. Je ziet dan de thema's die overeenkomen met jouw zoekterm in dat specifieke kanaal.
Let op: Het kan even tijd kosten voordat de zoekresultaten verschijnen.