De lesgeven-pagina

In dit artikel vind je een uitgebreide uitleg over het gebruik van de lesgeven pagina op ons leerplatform.

Alle groepen Alle vakgebieden

Faqta heeft een lesgeven-pagina. Deze pagina is ontwikkeld om jou als leerkracht zo goed mogelijk te ondersteunen in het lesgeven. Benieuwd hoe de je deze pagina het beste kan gebruiken? Lees dan verder om kennis te maken met de functies. 

Download: Wil je de uitgebreide handleiding van de lesgeven-pagina? Download deze dan via hier.

Wanneer de lesgeven-pagina opent, zie je als eerst een beknopt overzicht van het betreffende thema.  In dit gedeelte kun je ook instellen of leerlingen toegang hebben tot het thema wanneer ze inloggen. Aan de linkerkant van de pagina vind je de inhoudsopgave. Deze kun je gebruiken om je snel te navigeren door de verschillende secties van de lesgeven-pagina.

Themavoorbereiding: vorm van verwerking en afsluiting selecteren

Wanneer je een thema gaat voorbereiden, is het kopje Themavoorbereiding de ideale plek om te beginnen. Je kan hier kiezen welke vorm van verwerking je in wilt zetten en hoe je een thema af wilt sluiten. Als je kiest voor Gebruik aanbevolen, dan ga je automatisch aan de slag met het doeboek als verwerkingsvorm en de presentatie als afsluitingsvorm. Je kan ook kiezen voor Start met voorbereiden, om zelf je vorm van verwerking en afsluiting te kiezen.

image (4)

Tip: Wil je je voorkeuren aanpassen nadat je ze hebt ingesteld? Klik dan op het pennetje in de titel om jouw keuze aan te passen en het thema opnieuw naar jouw wens in te stellen.

Themavoorbereiding: alle bestanden

Nadat je het thema hebt ingesteld, vind je in de themavoorbereiding een lijst met de bestanden voor het thema. Zo is er leerkrachtenmateriaal beschikbaar, waar je informatie vindt voor de voorbereiding van je lessen zoals de ThemavoorbereidingAchtergrondinformatie en Materialenlijst. Daarnaast vind je hier ook het lesmateriaal en het differentiatiemateriaal.

Let op: De beschikbare bestanden kunnen variëren afhankelijk van het thema.

De lesgeven-pagina voor groep 1/2

Werk je met thema’s van het kanaal Mini? Dan werkt de lesgeven-pagina een beetje anders, omdat je hier werkt met activiteiten. Je hebt hier bijvoorbeeld geen optie om de voortgang van leerlingen te bekijken. Lees in dit artikel meer over de lesopbouw van Faqta voor groep 1/2.

De lesgeven-pagina voor groep 3 en 4

Bereid je een thema voor uit kanaal Junior en ben je op zoek naar de materialenlijst? Bekijk dan de handleiding van het doeboek. De materialenlijst is hier namelijk in verwerkt. 

Bij het voorbereiden van een thema, kun je ook alvast kiezen op welke manier je die wilt afsluiten. Scroll hiervoor naar beneden (of gebruik de inhoudsopgave) en kies uit één van de verschillende afsluitingsvormen. Benieuwd uit welke afsluitingsvormen je kunt kiezen? Bekijk dan dit artikel.

Dit-ga-je-ontdekken

Elk Faqta thema is opgedeeld in verschillende elementen. Deze structuur wordt weerspiegeld in de indeling van de vernieuwde lesgeven-pagina. Als je naar beneden scrolt, kom je daarom eerst de Dit- ga-je-ontdekken-tegel tegen. Met deze tegel worden je leerlingen enthousiast gemaakt over het nieuwe thema en worden de leerdoelen besproken, zie ook de afbeelding hieronder.

Screenshot 2023-05-25 at 09.53.20

Tip: Wil je graag meer lezen over de start van een thema? Klik dan hier.

De delen en tegels van het thema

Wil je je in de rest van het thema verdiepen? Scroll dan nog een stukje naar beneden. Faqta thema's zijn opgedeeld in een aantal delen, elk met een reeks aan tegels. Ook hier volgt de nieuwe lesgeven-pagina dezelfde structuur als in een thema: eerst kom je deel 1 van het thema en zijn bijbehorende tegels tegen, vervolgens scroll je door naar deel 2, en zo verder.


In dit gedeelte van de lesgeven-pagina vind je voor elke tegel een beschrijving en bijbehorende verwerkingsopdracht(en). Daarnaast zijn er relevante bestanden beschikbaar die specifiek op de betreffende tegel van toepassing zijn.

Thema afsluiten

Je kan een Faqta thema op verschillende manieren afsluiten. Bekijk onderaan de lesgeven-pagina de verschillende manieren ter afsluiting en kies welke je wilt gebruiken. Voor het overzicht kun je de slider rechtsboven gebruiken om de overige afsluitingsvormen te verbergen. 

Screenshot 2023-05-25 at 11.13.55

Let op: De afsluitingsvormen kunnen verschillen per thema en groep.