Aandacht besteden aan wetenschap en technologie met Faqta

In dit artikel lees je hoe W&T-onderwijs is geïntegreerd in Faqta en hoe je er meer aandacht aan kunt besteden.

Alle groepen Alle vakgebieden

De huidige samenleving is kennisintensief en technologisch ingericht. Het is daarom extra belangrijk dat er in het onderwijs voldoende aandacht is voor Wetenschap en Technologie (W&T). Alleen, hoe zorg je dat er genoeg aandacht voor is in de klas? In dit artikel lees je hoe je met Faqta meer aandacht kunt besteden aan W&T. 

Wetenschap en Technologie

Het leerplankader W&T onderscheidt drie hoofdcomponenten: vaardigheden, houding en kennis. De vaardigheden die in het W&T-onderwijs centraal staan zijn 'onderzoeken en ontwerpen'. Daarbij is een 'open en nieuwsgierige' houding belangrijk. Kennis betreft de onderwerpen die worden onderzocht of ontworpen en hebben betrekking op het leergebied van Wereldoriëntatie. 

Het uiteindelijke doel van W&T-onderwijs is dat leerlingen groeien in deze houding en vaardigheden (1) en dat kennis over onderzoeken en ontwerpen toeneemt (2). 

Schermafbeelding 2022-12-20 om 11.12.33

Bron: 'Leerplankader wetenschap en technologie in het basis- en speciaal onderwijs' SLO (2018).

Wetenschap en Technologie met Faqta

Faqta biedt verschillende manieren om aan de W&T doelen te werken. Lees hieronder hoe jij Faqta kunt inzetten om deze doelen te behalen. 

  • Faqta biedt verschillende projecten, waarmee leerlingen van groep 5 t/m 8 tegelijkertijd over hetzelfde onderwerp les kunnen krijgen. In het kanaal 'Wetenschapper' vind je de projecten die gericht zijn op kennis over wetenschap en technologie. 
  • Faqta biedt meerdere doorgaande leerlijnen, waarmee leerlingen gedurende hun schooltijd over één doorlopend thema les kunnen krijgen. De leerlijnen 'werken', 'lichaam' en 'aarde' zijn gericht op kennis over wetenschap en technologie. 
  • In de doeboeken van Faqta verwerken leerlingen kennis uit de thema's door te werken aan onderzoek- en ontwerpopdrachten. Bijvoorbeeld, door het uitvoeren van een proefje over tulpen in ecoline of door het ontwerpen van een supermarktindeling. 
  • Alle Faqta Talent-thema's richten zich op het uitvoeren van eigen onderzoekjes. Met Faqta Talent kunnen leerlingen vanuit hun eigen nieuwsgierigheid een onderwerp kiezen waar ze onderzoek naar willen doen. Je kunt er ook voor kiezen om een thema uit te breiden met het bijbehorende Faqta Talent-thema. 

Wil je meer informatie over het aanleren van onderzoeksvaardigheden met Faqta? Lees dan dit artikel