Wat krijg je allemaal als je Faqta aanschaft?

In dit artikel lees je uit welke onderdelen Faqta bestaat. Je vind hier informatie over de online leeromgeving, verwerkingsmateriaal, materiaal voor de leerkracht en de wie-is-waar pagina.

Starten met een nieuwe lesmethode kan soms lastig zijn. Ook als je met Faqta bent gestart is dat vaak even wennen. In dit artikel lees je daarom in één overzichtelijk geheel uit welke onderdelen Faqta bestaat en vind je handige linkjes om de methode nog beter te leren kennen. 



Uit welke onderdelen bestaat Faqta?

Faqta bestaat uit een online leerplatform, verwerkingsmaterialen en materiaal voor de leerkracht. Jij als leerkracht bepaalt op welke manier je deze onderdelen inzet. Samen met je team kun je bespreken in welke fase van lesgeven je je op het moment bevindt en waar je idealiter naar toe wilt. Faqta begeleidt je graag in dit proces en biedt een breed opleidingsaanbod om stap voor stap met je team naar de gewenste fase te gaan. Bekijk onderstaande afbeelding om inzicht te krijgen in de verschillende rollen die je kunt aannemen. 

Het online leerplatform

Op het leerplatform van Faqta vind je een groot aanbod aan lesmateriaal. Hiermee kun je jouw onderwijsprogramma mee vullen, maar je kunt ook klein beginnen met een losse licentie voor bijvoorbeeld Faqta Burgerschap of Faqta Lezen. In het onderstaande lees je in een kort overzicht wat er allemaal te vinden is op het leerplatform. 

  • Wereldoriëntatie. Faqta Wereld biedt een geïntegreerde lesmethode voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek voor groep 1 t/m 8. De methode is kerndoeldekkend. Er zijn licenties beschikbaar voor groep 1 t/m 8. Benieuwd naar meer informatie over de methode? Lees hier over de lesopbouw voor groep 1/2, groep 3 en 4 en/of voor groep 5 t/m 8.  
  • Begrijpend lezen. Vanaf het schooljaar 2023/2024 is de Faqta Lezen methode beschikbaar op het leerplatform voor groep 4 t/m 8. Deze begrijpend lezen methode berust op de 'close reading' aanpak en sluit aan op de thema's van Faqta Wereld. De methode speelt verder in op de natuurlijke nieuwsgierigheid van leerlingen en doelt op het verhogen van de leesmotivatie. Nieuwsgierig? Lees dan meer in de nieuwe programmawijzer.
  • Digitale geletterdheid. Voor groep 1 t/m 8 biedt Faqta ook lessen voor digitale geletterdheid. Voor elke groep is er één thema die bestaat uit meerdere lessen. Je hoeft deze lessen niet allemaal in één periode te geven. In plaats daarvan kun je ze verspreiden over het hele schooljaar en/of koppelen aan andere vakken, Faqta thema’s, of projecten waarbij de opdrachten goed passen. De volgorde van de lessen mag je verder helemaal zelf bepalen. 
  • Topografie. Het topografie materiaal van Faqta is beschikbaar voor groep 5 t/m 8. In groep 5 maken leerlingen kennis met topografie en leren ze verschillende kaartvaardigheden. In de thema's van groep 6 t/m 8 worden de CITO100 richtlijnen geoefend en getoetst. Daarnaast leren de leerlingen meer over de gebieden en culturen van de plaatsen waar ze over leren.
  • Burgerschap. Met de burgerschapsmethode van Faqta ontwikkelen je leerlingen burgerschapsvaardigheden, ontdekken ze hoe de samenleving werkt en hoe ze zich daarmee verbonden kunnen voelen. Vanaf groep 5 t/m 8 leren leerlingen geleidelijk over alle onderwerpen van burgerschap
  • Talentontwikkeling. Naast deze methodes, biedt Faqta ook genoeg materiaal voor talentontwikkeling. Faqta-Talent biedt een groot aanbod mini thema's over allerlei verschillende onderwerpen. Leerlingen kunnen met Faqta talent nieuwe onderwerpen ontdekken en oefenen met onderzoekend leren door middel van een eigen onderzoek. 

Ben je benieuwd naar de verschillende licenties en bijbehorende kosten? Lees dan dit artikel.

Verwerkingsmateriaal

Voor (bijna) elk van de wereldoriëntatie, burgerschap en topografie thema's heb je doeboeken tot je beschikking. In de doeboeken ligt de nadruk op het hogere orde denken (Taxonomie van Bloom), de 21e-eeuwse vaardigheden en activerende opdrachten. Naast de doeboeken zijn er ook werkbladen beschikbaar. Hierin ligt de nadruk op verdiepende kennisvragen. Benieuwd naar hoe je beide kunt inzetten? Lees dan dit artikel.

Wie-is-Waar pagina

Als je leerlingen zelfstandig aan het werk zet, kun je hun voortgang bijhouden via het dashboard op de wie-is-waar pagina. Deze pagina geeft jou als leerkracht een overzichtelijk beeld van waar je klas mee bezig is en hoe dat gaat. Zo kun je het dashboard bijvoorbeeld gebruiken om te bepalen welke leerlingen extra ondersteuning of juist meer uitdaging nodig hebben. 

Materiaal voor de leerkracht  

Naast verwerkingsmateriaal voor de leerling, is er ook genoeg ondersteunend materiaal voor jou als leerkracht beschikbaar. Klik op 'Thema's' en selecteer het thema dat je wilt voorbereiden. Onder 'Start met voorbereiden' vind je uitgebreide lesbeschrijvingen, verwerkingsmaterialen, informatie over de lesopbouw en een overzicht van de benodigde materialen. Per lesdeel vind je informatie over die specifieke tegels. Onder 'Afsluiting' ('Toets' in topografiethema's) vind je evaluatiebladen, samenvattingen, toetsen en hulpbladen voor presentaties ter afsluiting van een thema. Klik helemaal bovenin op 'Trainingen' voor online trainingsmodules die je ondersteunen in je eerste jaar met Faqta. Bekijk ook de Faqta Academie voor diverse trainingen op locatie. 

Hulp nodig?

Gebruik op het leerplatform de chatbubbel. Stel een vraag over een technisch probleem of het lesgeven op het leerplatform en je wordt direct geholpen. Of geef je feedback aan ons door.