Waar vind ik de belangrijke woorden en woordenposters?

In dit artikel lees je waar je de belangrijke woorden en woordenposters van Faqta lezen kunt vinden op het leerplatform.

Groepen 5 t/m 8 Begrijpend Lezen

Wil je de woordenschat van je leerlingen verbeteren? Dan zijn woordenposters en belangrijke woorden handige middelen om je leerlingen te motiveren en te laten oefenen. In dit artikel leggen we kort uit wat deze inhouden en waar je ze kunt vinden. Als je meer wilt weten over de begrijpend lezen methode van Faqta, klik dan hier.

De belangrijke woorden

De belangrijke woorden van een thema kun je bekijken in een tegel en in een document. Met de tegel kunnen de leerlingen via het leerplatform oefenen met de belangrijke woorden uit het thema. Je kunt de belangrijke woorden ook uitprinten en in de klas ophangen met het document. 

Volg de onderstaande stappen om de belangrijke woorden-tegel te vinden.

  1. Log in als leerkracht bij Faqta.
  2. Klik op "Thema's" en selecteer vervolgens het kanaal "Lezen". In dit kanaal kun je het thema selecteren waarmee je wilt werken. De "Lesgeven"-pagina van dit thema opent nu. 
  3. Scrol naar beneden, naar een van de losse tegel voorbereidingen. Onder "Differentiatiemateriaal" kun je klikken op "Belangrijke woorden". De belangrijke woorden tegel opent nu.

De woordenposters

Met de woordenposters kun je de belangrijke woorden en woordverbanden visualiseren. Hiermee help je leerlingen om hun woordenschat te verbeteren. Deze vind je op het leerplatform (zie hieronder) of kan je hier eventueel direct openen.

Zoals misschien al is opgevallen zijn er verschillende woordenposters beschikbaar. Hieronder een kort voorbeeld waarvoor je ieder kunt gebruiken. Uiteraard ben je vrij om ze op jouw manier toe te passen.

- De kast is voor tegenstellingen bijv. warm/koud.
- De paraplu is voor overkoepelende woorden bijv. brand (rook - brandweer - warmte).
- De trappen kunnen worden gebruikt voor vergrotingen/verkleiningen bijv. oceaan - zee - rivier - plas.
- De wolk (ook wel woordweb genoemd) kan worden gebruikt om woorden te verbinden bijv. fossiele brandstoffen (energiecentrales - stoommachines - energiebron).

Tip: Hang de woordenposters op in de klas. Dat is niet alleen heel leuk, maar voor de kinderen erg leerzaam. Vergeet ze niet eventueel weg te halen bij een dictee!

Volg de onderstaande stappen om de woordenposters te vinden.

  1. Log in als leerkracht bij Faqta.
  2. Klik op "Thema's" en selecteer vervolgens het kanaal "Lezen". In dit kanaal kun je het thema selecteren waarmee je wilt werken. De "Lesgeven"-pagina van dit thema opent nu. 
  3. Scrol naar beneden naar het kopje "Themavoorbereiding". Onder "Differentiatiemateriaal" en "Extra lesmateriaal" vind je zowel de woordenposter als de belangrijke woorden.