1. Onze kennisbank
  2. De rol van de leerkracht
  3. Werken aan een zelfstandige leerhouding

Verdiepingsvragen inzetten

In dit artikel lees je over het inzetten van verdiepingsvragen tijdens de les. Hiermee kun je een klassengesprek op gang brengen.

Alle Groepen Alle Vakgebieden

Het voeren van een klassengesprek kan een enorm positieve invloed hebben op de leerresultaten van leerlingen. Het is hierbij alleen wel belangrijk dat het gesprek goed gevoerd wordt. In dit artikel lees je over hoe je de verdiepingsvragen van Faqta kunt gebruiken voor het voeren van een goed klassengesprek. 

Verdiepingsvragen van Faqta

Bij elke tegel heeft Faqta een verdiepingsvraag voor je bedacht. Een verdiepingsvraag is bedoelt om een klassengesprek te stimuleren. Met een klassengesprek kun je onder andere de communicatievaardigheden van leerlingen bevorderen. 

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om een klassengesprek nog productiever te maken: 

  • Laat leerlingen op elkaar reageren. Als leerkracht kun je best een stapje naar de achtergrond nemen. Je neemt dus een coachende houding in. 
  • Vraag leerlingen naar hun mening. Zijn er verschillende meningen? Laat leerlingen hier dan ook over praten met elkaar. 
  • Vat samen wat leerlingen hebben gezegd. Of (misschien nog beter), laat leerlingen van elkaar samenvatten wat ze hebben gezegd. 

Tip: Merk je dat een andere vraag meer speelt bij jou in de klas? Voel je dan vrij om die te stellen. De verdiepingsvragen van Faqta kun je zien als een suggestie.

Waar kan ik de verdiepingsvragen vinden?

De verdiepingsvragen zijn te vinden op de "Lesgeven"-pagina. Ze staan in de Themavoorbereiding (PDF), die je op twee plekken op de lesgeven-pagina kunt bekijken. Als eerste staat dit bestand onder het kopje "Themavoorbereiding", onder het "Leerkrachtenmateriaal" (zie de afbeelding hieronder).

Ben je opzoek naar de verdiepingsvraag die specifiek hoort bij een bepaalde tegel? Dan kun je het beste door scrollen naar die tegel op de lesgeven-pagina. Ook hier zie je onder "Leerkrachtenmateriaal" de Themavoorbereiding (PDF).

Gebruik je een thema met de huidige vormgeving van de Themavoorbereiding? Dan staan de verdiepingsvragen onder de verwerking van elke tegel, zoals aangegeven in de bovenste afbeelding.

Gebruik je een thema met de vernieuwde vormgeving van de Themavoorbereiding? Dan staan de verdiepingsvragen onder het kopje "Samenvatting" bij elke tegel (bekijk ook de afbeelding hieronder).