1. Onze kennisbank
  2. Opbouw lesmateriaal
  3. Wereldoriëntatie voor groep 5 t/m 8

Toetsen van Faqta Wereld versie 2

In dit artikel lees je welke vernieuwingen zijn aangebracht in de toetsen van Faqta Wereld versie 2.

Groep 5 t/m 8 Wereldoriëntatie

Bij Faqta hechten we veel waarde aan de feedback van leerkrachten, omdat we graag lesmateriaal willen ontwikkelen dat goed aansluit op hun dagelijkse lespraktijk. Daarom hebben we ook de feedback over de toetsen meegenomen bij de vernieuwing van de wereldoriëntatie thema's. In dit artikel kun je lezen welke wijzigingen er zijn gemaakt in de toetsen.

Wat is er vernieuwd aan de toetsen?

Op basis van feedback van leerkrachten die onze wereldoriëntatie thema's gebruiken, hebben we de toetsen in de thema's van Faqta Wereld versie 2 uitdagender gemaakt. Daarnaast worden leerlingen met de vernieuwde toetsen beter voorbereid op de middelbare school. Lees hieronder wat er precies is veranderd.

  • De samenvatting: We hebben de omvang van de samenvatting in de thema's van Faqta Wereld versie 2 vergroot, zodat leerlingen meer kunnen leren voor de toets. Zo is er per deel één pagina geschreven tekst en is er een begrippenlijst toegevoegd aan de samenvatting. Bekijk op de afbeelding de vernieuwde samenvatting van deel 1 uit het groep 6 thema "Van boer tot piloot".
    Schermafbeelding 2024-01-29 160735
  • De samenvattingsvraag: In de laatste tegel van elk deel wordt er in de thema's van Faqta Wereld versie 2 een samenvattingsvraag gesteld. Deze vraag maakt voor leerlingen inzichtelijk welke verbanden er binnen een deel bestaan. De ingevulde samenvattingsvragen zijn toegevoegd aan de samenvatting (zie de afbeelding hierboven). Bekijk op de afbeelding de samenvattingsvraag in de tegel van deel 1 uit het groep 7 thema "(Samen)werken in Europa".
    Schermafbeelding 2024-01-29 160332
  • De toetsvragen: De toetsvragen in de vernieuwde thema's zijn naar een hoger niveau getild en de antwoordopties zijn minder voor de hand liggend. Verder zijn alle toetsvragen gebaseerd op de samenvatting, waar slechts een klein deel van de vragen iets meer inzicht van de leerling vraagt. 

Naast de vernieuwingen zijn er ook aspecten van de toets hetzelfde gebleven in Faqta Wereld versie 2. Namelijk, de toetsen zijn nog steeds in een meerkeuze format met vier antwoordopties. Bovendien kunnen de toetsen zowel digitaal als op papier worden afgenomen, zoals voorheen.