Toetsen bij topografie

In dit artikel lees je welke twee soorten toetsen je kunt gebruiken om een onderdeel van Faqta topografie te toetsen.

Groepen 5 t/m 8 Vakgebied Topografie

Voor leerlingen is het bevorderlijk om topografische kennis te leren. Ze kunnen zo bijvoorbeeld beter nieuwe informatie over plaatsen en landen ordenen. Door toetsing krijg je inzicht in welke leerlingen beschikken over de benodigde topografische kennis, maar je kunt dit op verschillende manieren toetsen. Daarom biedt Faqta twee soorten toetsen voor topo. Lees in dit artikel over deze twee manieren van toetsen en beslis wat het beste bij jou past. 

Twee soorten toetsen voor topografie

Voor groep 6 t/m 8 zijn twee soorten topo toetsen beschikbaar: een toets waarmee je kennis kan testen en een toets die zich meer richt op de toepassing van de geleerde kennis. Lees hieronder over beide soorten toetsen en kies degene die het beste past bij jouw manier van lesgeven. 


 

Toepassingstoets

Uiteraard heeft Faqta topografie thema, een digitale meerkeuzetoets klaar staan. Deze digitale toets is meer gericht op toepassing van kennis. De toets zet jij als leerkracht open of dicht en wordt automatisch nagekeken. Alle toetsen en cijfers worden opgeslagen in een handig overzicht op het leerplatform. 

De toetsvragen bestaan zowel uit kennisvragen als toepassingsvragen. Met de kennisvragen wordt kennis over de ligging van plaatsen, landen, gebieden en wateren getoetst. Er worden bijvoorbeeld vragen gesteld over landsgrenzen, rivieren, hoofdsteden en windrichtingen. Met de toepassingsvragen gaan de leerlingen de informatie uit de huiswerkbladen verder in de praktijk toepassen. Met deze vragen oefenen de leerlingen onder andere ruimtelijk inzicht, informatievaardigheden en oriëntatie.

Hoe zet je een digitale meerkeuze toets klaar?

1. Ga naar het topografie thema waar je de digitale toets voor wilt klaarzetten.

2. Scroll naar beneden totdat je bij "Afsluiting" komt.

3. Zet de afsluitingsvorm "Toets" aan door rechts bovenin te klikken op de slider.

4. Vervolgens kan je selecteren welke topografie toets je graag wilt openzetten voor jouw leerlingen door op de slider te klikken. In het voorbeeld hebben we "Toets de wereld in delen" opengezet.

5. Hier kan je de toets inzien.

6. Hebben de leerlingen de toets voltooid? Dan kan je hier de resultaten van de leerlingen vinden.

Wil je liever deze toets op papier afnemen? Dat kan ook! Je vindt de 'toets toepassing' onder het kopje 'Papieren toets' Bij dezelfde tegel.

Hoe kunnen leerlingen zich voorbereiden op de digitale meerkeuzetoets?

Voor elke groep is een oefentoets beschikbaar. Dit is de 15e tegel op het leerplatform. Met deze oefentoetsen worden de leerlingen voorbereid op de toepassingstoetsen. Ze oefenen met het begrijpend lezen van de kennis- en toepassingsvragen door middel van handige stappenplannen om een vraag goed te beantwoorden.


 

Kennistoets

Naast de (digitale) toepassingstoets, is er ook een toets beschikbaar die zich enkel richt op het toetsen van kennis. Deze manier van toetsen is gericht op de ligging van plaatsen, landen, gebieden en wateren te bepalen. Bij elke tegel kunnen je leerlingen deze toets op papier maken. Daarnaast is er een antwoorden blad beschikbaar, deze kun je uitprinten maar ook digitaal bekijken. 

Hoe zet je een toets op papier klaar?

1. Ga naar het topografie thema waar je de papieren toets voor wilt klaarzetten.

2. Scroll naar beneden totdat je bij "Afsluiting" komt.

3. Zet de afsluitingsvorm "Toets" aan door rechts bovenin te klikken op de slider.


4. Wil je het oefenblad of de toets(en) uitprinten? Dat kan door op de knop de drukken.

5. Vervolgens kan je in onderstaand venster selecteren rechts onderin of je direct wilt printen of liever de toets of oefenblad download.


Hoe kunnen leerlingen zich voorbereiden op de papieren toets?
Je leerlingen kunnen zich met het oefenblad voorbereiden op deze toets. Deze kun je vinden onder de 'Papieren toets.'

Waar kan ik meer lezen over topografie thema's in Faqta?

Bekijk hiervoor ons informatieblad topografie, deze is hier te vinden.