Overzicht van alle jaarplanningen voor het schooljaar 2024/2025

Lees in dit artikel uit welke jaarplanningen je kunt kiezen voor het schooljaar 2024/2025.

Alle groepen Alle vakgebieden

Richting het eind van het schooljaar wordt het tijd om een jaarplanning voor het nieuwe schooljaar samen te stellen. Bij Faqta maken we dit graag zo gemakkelijk mogelijk voor je. Daarom biedt Faqta verschillende kerndoeldekkende jaarplanningen die je kunt gebruiken voor jouw groep. Wil je liever een eigen jaarplanning samenstellen? Dat kan ook! Hiervoor biedt Faqta verschillende hulpmiddelen aan. Lees in dit artikel een overzicht van alle verschillende mogelijkheden voor de invulling van jouw jaarplanning.

Weet je al welke jaarplanning je gaat gebruiken en moet je ze alleen nog klaarzetten op het leerplatform? Lees in dit artikel hoe je dat kunt doen.

Meld je aan! Maak gebruik van de gratis online sessie: Jaarplanning maken

Dinsdag 23 april en donderdag 30 mei van 15:00u tot 16:00u houden we een gratis online sessie over alles wat je moet weten om de jaarplanning van Faqta optimaal te benutten. Weet je bijvoorbeeld nog niet of je gebruik wilt maken van de vernieuwde thema's of maak je liever je eigen jaarplanning. Dan raden wij aan om deel te nemen aan een van deze online sessies, waar je live uitleg krijgt over de jaarplanningen van Faqta. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen specifiek over jouw school en/of klas tijdens de Q&A. Klik op deze link en meld je aan!

De verschillende jaarplanningen

Er zijn verschillende jaarplanningen van Faqta, deze staan hieronder kort toegelicht. Daarnaast kun je hier de link naar het (informatie)pakket vinden.

1. Basis jaarplanning. De basis jaarplanning van Faqta bevat een kerndoeldekkend programma voor het domein 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' (SLO, 2024). Hieronder vallen de vakgebieden wereldoriëntatie, topografie en burgerschap. Er is in de basis jaarplanning ook ruimte gelaten voor schoolbrede projecten en digitale geletterdheid. Daarnaast is er in deze jaarplanning een koppeling gemaakt tussen wereldoriëntatie en begrijpend lezen. Bekijk hieronder de verschillende opties voor het inzetten van de basis jaarplanning:
    1. Basis jaarplanning Faqta Wereld versie 2. De wereldoriëntatie thema's van Faqta zijn vernieuwd! Met de basis jaarplanning Faqta Wereld versie 2 maak je gebruik van de vernieuwde thema's. Wil je lezen welke vernieuwingen zijn aangebracht? Lees dan dit artikel voor een overzicht.
      1. Losse groepen. Werk je met losse groepen? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de basis jaarplanning Faqta Wereld versie 2 voor losse groepen.
      2. Combinatie groepen. Werk je met combinatiegroepen (bijv. groep 5/6)? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de basis jaarplanning Faqta Wereld versie 2 voor combinatie groepen.
    2. Basis jaarplanning Faqta Wereld versie 1. Het is ook mogelijk om de eerste versie van de wereldoriëntatie thema's te gebruiken; Faqta Wereld versie 1. Twijfel je over welke versie je wilt gebruiken? Lees in dit artikel hoe versie 1 en versie 2 van elkaar verschillen.
      1. Losse groepen. Werk je met losse groepen? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de basis jaarplanning Faqta Wereld versie 1 voor losse groepen.
      2. Combinatie groepen. Werk je met combinatie groepen? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de basis jaarplanning Faqta Wereld versie 1 voor combinatie groepen.
  2. Onderzoekend leren jaarplanning. De onderzoekend leren jaarplanning van Faqta hanteert dezelfde jaarplanning als de basis jaarplanning, zoals hierboven beschreven. Ook deze jaarplanning bevat een kerndoeldekkend programma voor het domein 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' (SLO, 2024). Daarnaast zijn er aansluitende Talent-thema's toegevoegd waarmee de leerlingen een eigen onderzoek uitvoeren die aansluit op het Wereld-thema. Meer weten over Faqta Talent? Klik dan hier.
    1. Onderzoekend leren jaarplanning Faqta versie 2. De wereldoriëntatie thema's van Faqta zijn vernieuwd! Met de onderzoekend leren jaarplanning Faqta versie 2 maak je gebruik van de vernieuwde thema's. Wil je lezen welke vernieuwingen zijn aangebracht? Lees dan dit artikel voor een overzicht.
      1. Losse groepen. Werk je met losse groepen? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de onderzoekend leren jaarplanning Faqta versie 2 voor losse groepen.
      2. Combinatie groepen. Werk je met combinatiegroepen (bijv. groep 5/6)? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de onderzoekend leren jaarplanning Faqta versie 2 voor combinatie groepen.
    2. Onderzoekend leren jaarplanning Faqta versie 1. Het is ook mogelijk om de eerste versie van de wereldoriëntatie thema's te gebruiken; Faqta Wereld versie 1. Twijfel je over welke versie je wilt gebruiken? Lees in dit artikel hoe versie 1 en versie 2 van elkaar verschillen.
      1. Losse groepen. Werk je met losse groepen? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de onderzoekend leren jaarplanning Faqta versie 1 voor losse groepen.
      2. Combinatie groepen. Werk je met combinatiegroepen (bijv. groep 5/6)? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de onderzoekend leren jaarplanning Faqta versie 1 voor combinatie groepen.
  3. Natuur & wetenschap jaarplanning. De natuur & wetenschap jaarplanning van Faqta is een alternatieve kerndoeldekkende jaarplanning voor het domein 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' (SLO, 2024). Deze jaarplanning is meer gericht op natuur en wetenschap, maar besteed ook nog steeds voldoende aandacht aan burgerschap, topografie en geschiedenis. Voor deze jaarplanning is er nog geen Faqta Wereld versie 2 beschikbaar, omdat een deel van de leerlijnen die in deze jaarplanning worden gehanteerd nog in ontwikkeling zijn. Bekijk in dit artikel een overzicht van alle nieuwe en aankomende thema's.
      1. Losse groepen. Werk je met losse groepen? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de natuur & wetenschap jaarplanning voor losse groepen.
      2. Combinatie groepen. Werk je met combinatie groepen? Klik dan hier voor het informatiepakket (PDF) over de natuur & wetenschap jaarplanning voor combinatie groepen.
  4. Unit jaarplanning. De unit jaarplanning van Faqta biedt voor units een kerndoeldekkend programma voor het domein 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' (SLO, 2024). Ook in deze jaarplanning zijn de burgerschap-, topografie-, digitale geletterdheid en project thema's opgenomen. Er is voor de unit jaarplanning nog geen versie 2 beschikbaar.
      1. Unit 3/4/5. Klik hier voor het informatiepakket (PDF) over de unit jaarplanning voor groepen 3, 4 en 5.
      2. Unit 4/5/6. Klik hier voor het informatiepakket (PDF) over de unit jaarplanning voor groepen 4, 5 en 6.
      3. Unit 5/6/7. Klik hier voor het informatiepakket (PDF) over de unit jaarplanning voor groepen 5, 6 en 7.
      4. Unit 6/7/8. Klik hier voor het informatiepakket (PDF) over de unit jaarplanning voor groepen 6, 7, en 8.
  5. Eigen jaarplanning maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een eigen jaarplanning te maken voor je groep of school. Faqta heeft een handig informatiepakket (doc) ontwikkeld om je te helpen bij het maken van verdere keuzes rondom je jaarplanning. Klik hier om dit informatiepakket te downloaden.
    Let op! Vergeet geen kopie te maken van het document, zodat je het zelf kunt aanpassen.

Materialen bestellen voor jouw jaarplanning

Het lesmateriaal voor jouw jaarplanning is te bestellen via onze webshop