Overzicht om je leerlingen voor te bereiden op een toets

In dit artikel lees hoe je je leerlingen kunt voorbereiden op een toets.

Groep 5 t/m 8 Alle vakgebieden

Het afnemen van een toets kan veel waardevolle informatie geven aan jou als leerkracht. Het geeft je een objectief beeld van wat je leerlingen wel en niet weten. Op basis van deze informatie kun je je lessen aanpassen en optimaal inrichten. Om inzicht te krijgen in wat je leerlingen écht kunnen, is het alleen wel wenselijk dat ze goed zijn voorbereid. Anders kan een laag cijfer ook komen door een gebrek aan voorbereiding in plaats van een gebrek aan kennis of kunde. Lees hieronder hoe je je leerlingen goed kunt voorbereiden op een Faqta toets.

Toetsen bij Faqta

Vanaf groep 5 t/m 8 zijn er toetsen beschikbaar voor de vakgebieden wereldoriëntatie, burgerschap, begrijpend lezen en topografie. In dit artikel kun je algemene tips lezen om je leerlingen voor te bereiden op toetsen. Ben je benieuwd hoe je leerlingen optimaal kunt voorbereiden op een toets voor een van deze vakgebieden? Raadpleeg dan een van de onderstaande artikelen.

Lees hier hoe je je leerlingen kunt voorbereiden op een toets voor Wereldoriëntatie, Burgerschap, Begrijpend Lezen en Topografie.

Tips voor een goede voorbereiding 

Kies je ervoor om een thema af te sluiten met een toets? Lees hieronder dat een aantal tips om je leerlingen goed voor te bereiden. 

  1. Aantekeningen maken. Je kunt leerlingen laten meeschrijven terwijl ze de video's bekijken in de tegels. Dit zorgt voor een nog actievere verwerking van de leerstof. Daarnaast kunnen ze hiermee bijhouden welke informatie terugkwam in welke tegel/video. Dit komt tijdens het leren voor de toets weer goed van pas. 
  2. Leerlingen ondersteunen waar nodig. Als je je leerlingen zelfstandig aan het werk zet, kun je ze vragen het voortgangsblad (3) bij te houden. Op dit werkblad geven de leerlingen aan welke tegels ze al hebben doorlopen en hoe leuk ze dat vonden. Samen met de "Wie-is-waar"-pagina kun je hiermee observeren welke leerlingen langzamer door de stof gaan en ze eventueel extra ondersteuning bieden. Lees in dit artikel meer over differentiatiemateriaal van Faqta.  
  3. Samenvatting leren. Voor alle thema's heeft Faqta een samenvatting (1) en lijst met belangrijke woorden (2) gereed. Deze kun je uitprinten en meegeven aan je leerlingen om thuis te leren. Kunnen jouw leerlingen al zelf een samenvatting maken? Dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. 

De samenvatting (1), belangrijke woordenlijst (2) en het voortgangsblad (3), kun je vinden in elk thema.

Let op: Deze materialen zijn niet beschikbaar voor Lezen thema's. Lees in dit artikel hoe je je leerlingen optimaal kunt voorbereiden op een begrijpend lezen toets. 

Wil je meer inspiratie? Bekijk dan eens de video.