In dit artikel lees je hoe leerlingen actief van video's kunnen leren. Er staan tips voor een klassikale les en voor leerlingen die zelfstandig aan de slag gaan.
In het onderwijs wordt er steeds meer gebruik gemaakt van educatieve video's. Maar hoe zorg je ervoor dat je leerlingen niet enkel passief een video bekijken, maar ook actief met de lesstof in een educatieve video bezig zijn? Lees in dit artikel tips voor het actief leren van video.
Zelfstandig leren van video
Hier zijn enkele handige tips om te volgen wanneer leerlingen zelfstandig video's bekijken. Deze tips gelden zowel voor Faqta Wereld versie 1 als versie 2.
- Kijk actief: Maak duidelijk dat leerlingen aandachtig naar de video moeten kijken om de vraag te kunnen beantwoorden.
-
Beantwoord vragen na de video: Voorkom dat leerlingen de video pas kijken als ze de vraag al weten. Ze moeten de hele video bekijken, niet alleen het stuk waar de vraag over gesteld wordt.
- Schrijf mee: Laat leerlingen in een kladschrift steekwoorden opschrijven of een woordspin maken van dat wat ze hebben gezien en gehoord in de video. Deze aantekeningen kun je aan het einde van de les of het thema met de klas bespreken. Handig om zo het leren zichtbaar te maken!
Klassikaal leren van video
Je kunt ook klassikaal de video's bekijken en bespreken. Lees hieronder tips voor jou als leerkracht bij het geven van een klassikale les. Ook deze tips gelden voor zowel Faqta Wereld versie 1 als 2.
- Voorbereiding: Lees voorafgaand aan de les de themavoorbereiding door. Deze kun je vinden op de "Lesgeven"-pagina onder het kopje "Samenvatting". In de themavoorbereiding wordt de inhoud van elke video uit een thema beschreven. Deze informatie kun je gebruiken om kijkdoel(en) te formuleren.
- Tijdens de video: Bespreek eerst met je klas het kijkdoel. Activeer vervolgens de voorkennis over het onderwerp uit de video. Door de voorkennis van je leerlingen te activeren, kunnen ze de informatie uit de video beter verwerken. Hierna kun je de video starten. Zorg dat de informatie uit de video behapbaar blijft voor je leerlingen. Dit kun je doen door de video af en toe op pauze te zetten, hardop denkvragen te stellen en/of gebruik te maken van hints.
- Na de video: Herhaal na het kijken van de video het kijkdoel en ga na of deze is behaald.
Wil je je vaardigheden verder ontwikkelen in het begeleiden van leerlingen bij het leren van video's? Bekijk dan in ons opleidingsaanbod de verschillende leerpaden, waaronder het leerpad "Jouw rol als coach en begeleider".
Nieuwsgierig naar meer informatie over de tips? Kijk dan de video.