Lees in dit artikel alles over wat LIST-lezen is en hoe dit wordt uitgewerkt in onze taalmethode: Faqta Nederlands.
LIST staat voor “Lees Interventie-project voor Scholen met een Totaalaanpak”. In de volksmond wordt het ook wel “Lezen IS Top” genoemd. LIST is een bewezen effectieve aanpak voor technisch lezen, ontwikkeld om het leesonderwijs in het basisonderwijs te verbeteren.
De LIST-aanpak richt zich op het bevorderen van leesmotivatie en het vergroten van de leesvaardigheid door middel van gestructureerde en interactieve leesactiviteiten. Aan de hand van zelfgekozen leesboeken leren de kinderen lezen. LIST kan al na het behalen van de elementaire leeshandeling (AVI M3).
Faqta Nederlands en de LIST-aanpak
Door de combinatie van Faqta Nederlands en de LIST-aanpak krijgen leerlingen rijke taalinput en veel oefening in betekenisvol lezen. Dit versterkt hun taalvaardigheid, vergroot het leesplezier en helpt ze om betere lezers te worden.
In onze taalmethode wordt technisch lezen regelmatig toegepast. Leerlingen kunnen in een zelfgekozen boek op hun eigen niveau lezen en praten met elkaar over de boeken die ze lezen. De leerkracht leest daarbij regelmatig voor, ook in de bovenbouw. Hierdoor is er veel aandacht voor het stimuleren van leesplezier.
Dankzij de toepassing van de LIST-aanpak biedt Faqta Nederlands leerkrachten concrete handvatten om het zelfstandig lezen doelgericht en efficiënt in de klas te organiseren.
Hoe is de LIST-aanpak uitgewerkt?
De LIST-slides staan in Faqta Nederlands inhoudelijk los van de rest van de tegel. Je kunt op elk willekeurig moment het LIST-gedeelte erbij pakken op de dag. Je kunt bijvoorbeeld ook eerst de andere Faqta Nederlands lessen doen en later op de dag het Vrij lezen-moment met LIST.
In elk deel van het thema staat één boek centraal. Je kunt de titel van het boek terugvinden in de themavoorbereiding, de samenvatting en de tegelbeschrijving. De boeken zijn gemakkelijk te bestellen via Schoolsupport. Je begint het leesmoment met een leesvraag aan de hand van een stukje uit een boek of met een boekpromotie. Op basis daarvan stel je een leesvraag die je zelf beantwoordt of klassikaal bespreekt. Daarna kiezen de leerlingen een eigen leesboek en lezen ze minimaal 20 minuten zelfstandig, met de leesvraag in gedachten. Na afloop reflecteer je samen met de leerlingen op wat zij gelezen hebben aan de hand van de leesvraag. Deze vaste structuur stimuleert dagelijks lezen en zorgt ervoor dat lezen weer echt lezen wordt. Zo wordt thematisch werken gecombineerd met vrij lezen.
Elk LIST-moment duurt 30-35 minuten en vind je op dezelfde plek:
Tegel 1 t/m 21 start standaard met vier slides waarin de leesvraag, het leesmoment en de afsluiting aan bod komen. Deze slides zijn alleen zichtbaar voor jou als leerkracht, gebruik hiervoor de knop “Start je digibordles”. Deze leerkrachtslides zijn te herkennen aan de grijze achtergrond en het icoon (). Verdere praktische toepassing kan je in de themavoorbereiding vinden.
Tip: Het is belangrijk dat leerlingen boeken kiezen die net boven hun niveau liggen, maar niet té moeilijk zijn. Zo kunnen ze alsnog zelf lezen.
Tip: Leerlingen kunnen ook ondersteund worden met luisterboeken, bijvoorbeeld via de bibliotheek.
Hardop lezen (HOMMEL)
Voor leerlingen die nog niet vlot genoeg vloeiend kunnen lezen, kan je het beste HOMMEL-lezen (Hardop Ondersteunend Makkelijk Meelezen) inzetten tijdens het LIST-moment. Zij lezen hardop. Dit is voor leerlingen tot en met AVI E4. Help ze waar nodig met de uitspraak en intonatie. Zo wordt het LIST-moment een begeleid technisch leesmoment; je begeleidt je leerlingen actief in hun leesproces. Dit kan je bijvoorbeeld doen door mee te luisteren, ritme en intonatie te helpen aanbrengen of hardop mee te lezen in duo’s. Het doel is leesmeters maken, leesplezier opbouwen en leesvaardigheid ontwikkelen.
Gedetailleerde uitleg over LIST
Wil je nog meer weten over LIST en hoe dat precies is uitgewerkt in Faqta Nederlands? Dit kan je vinden in de algemene methode handleiding van Faqta Nederlands. Deze handleiding is half juni beschikbaar.