In dit artikel lees je hoe je je leerlingen kunt voorbereiden op een toets voor begrijpend lezen.
Met de Faqta Lezen toets kun je beoordelen of jouw leerlingen in staat zijn om geleerde leesvaardigheden zelfstandig toe te passen. Als leerkracht kun je deze informatie gebruiken om je leerlingen verder te begeleiden. Het is dan wel van belang om je leerlingen goed voor te bereiden, zodat je een helder beeld krijgt van hun vaardigheden. Lees in dit artikel hoe je je leerlingen kunt voorbereiden op een toets voor begrijpend lezen.
De begrijpend lezen toetsen van Faqta
Eén manier om een Lezen-thema af te sluiten is middels de toets. Wij raden de toets aan, als je je leerlingen optimaal wilt voorbereiden op de leerlingvolgsysteem-toetsen (zoals de CITO en IEP). Lees in dit artikel hoe de begrijpend lezen toetsen van Faqta aansluiten op de CITO en IEP toetsen.
Op de toets krijgen leerlingen drie teksten. De teksten gaan over vergelijkbare onderwerpen en hebben een zelfde soort opbouw als de teksten uit het thema. De leerlingen worden getoetst op zes domeinen: Woordenschat, Begrijpen, Interpreteren, Opzoeken, Samenvatten en Evalueren. Per tekst worden alle domeinen getoetst.
De toets is beschikbaar op papier, maar is ook digitaal af te nemen. Bekijk op de afbeelding hieronder een voorbeeld van de papieren toets van het groep 5 thema "Helden van de buurt". Wil je weten waar je de (digitale)toets kunt vinden en hoe je de resultaten kunt bekijken? Lees dan dit artikel.
Voorbereiding op de toets
Bij elk Lezen-thema is er een oefenblad beschikbaar voor leerlingen om mee te oefenen. Het oefenblad bestaat uit drie nieuwe teksten die betrekking hebben op het het thema en vier vragen per tekst. Leerlingen oefenen hiermee met het type vragen die ze kunnen verwachten op de toets. Je kunt het oefenblad bijvoorbeeld mee naar huis geven, zodat leerlingen deze zelfstandig kunnen bestuderen, maar je kunt hem ook in de les laten maken. Het oefenblad is te vinden op de "Lesgeven"-pagina onder het kopje "Afsluiting" (bekijk ook de afbeelding hieronder).
Je kunt kiezen tussen de digitale en papieren toets. Wij adviseren wanneer mogelijk om de papieren toetst te gebruiken. Zorg er dan voor dat jij als leerkracht de toets en de behorende teksten hebt uitgeprint en klaargelegd voor wanneer je de toets wilt afnemen.
Wil je weten hoe je de toets resultaten kunt interpreteren en je leerlingen aan de hand van de resultaten verder kunt helpen? Dan kun je het best gebruik maken van het analyseblad. In het analyseblad staat per domein beschreven hoe je je leerlingen verder kunt begeleiden. Met het antwoordblad krijg je inzicht in hoe een leerling per domein scoort. Meer weten? Lees dan dit artikel.