Close Reading in Lezen en Nederlands

In dit artikel lees je hoe jouw leerlingen werken met de Close Reading aanpak met begrijpend lezen in Faqta

Groep 4 t/m 8 Faqta Nederlands

De begrijpend lezen lessen van Faqta berusten op de Close Reading aanpak. Lees in dit artikel hoe Close Reading is verwerkt in Faqta Lezen en Faqta Nederlands. 

Wat is de Close Reading aanpak?

Close Reading is een aanpak die kan worden gebruikt om rijke, authentieke teksten te lezen en begrijpen. Leerlingen lezen een tekst meerdere keren met telkens een ander inhoudelijk leesdoel, om er zo steeds een dieper begrip van te krijgen. 

De drie leessessies van Close Reading

De drie leessessies kenmerkend voor Close Reading, zijn verwerkt in de Lezen en Nederlands thema's van Faqta. Lees hieronder wat elke leessessie inhoudt:

Sessie 1 - Algemeen beeld van de tekst: De eerste keer dat de leerlingen een tekst lezen, is het doel om een algemeen beeld te krijgen van waar de tekst over gaat. De eerste sessie is erop gericht dat leerlingen de globale inhoud kunnen navertellen. Tijdens deze lessen gaan de leerlingen de tekst scannen, de tekst (met een maatje) lezen, en verwerkingsopdrachten maken om een algemeen beeld te krijgen van de tekst. 

Sessie 2 - Dieper begrip van de tekst: In de tweede sessie gaan de leerlingen dezelfde tekst nog een keer lezen. Dit keer is het doel om een letterlijk begrip van de tekst te krijgen. De tekst wordt dus herhaald en vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met een verwerkingsopdracht, waarbij ze zich richten op details in de tekst.

Sessie 3 - Betekenis van de tekst: In de derde en laatste sessie, ligt de focus op de betekenis van de tekst. Met behulp van de kennis die de leerlingen in de eerste en tweede sessie hebben opgedaan, proberen ze de hoofdgedachte van de tekst te begrijpen en te achterhalen welke boodschap de schrijver wilde overbrengen. Ze moeten hiervoor 'tussen de regels door' lezen. De leerlingen herlezen de tekst voor de laatste keer terwijl ze zich voorbereiden op het klassengesprek of de duo-opdracht.

Hoe is Close Reading verwerkt in Faqta Lezen en Faqta Nederlands? 

De Close Reading aanpak is verwerkt in de begrijpend lezen lessen van Faqta. Lees hieronder op welke manier:

  • Rijke, authentieke teksten: Alle teksten die gebruikt worden in Faqta Lezen en Nederlands, zijn authentieke teksten. De teksten gaan over herkenbare thema's en zijn levendig. Er is sprake van origineel en gevarieerd taalgebruik. 
  • Koppeling met Faqta Wereld thema's: De Faqta Lezen en Faqta Nederlands thema's zijn gekoppeld aan de thema's van Faqta Wereld. Zo leren leerlingen bijvoorbeeld in periode 2 over het weer en seizoenen (met Faqta Wereld) en krijgen in diezelfde periode leesteksten over hetzelfde thema. 
  • Twee teksten, één thema: In elk thema lees je twee verschillende soorten teksten over hetzelfde onderwerp. Elke tekst wordt meerdere keren gelezen, waarbij er steeds dieper op de betekenis van de tekst kan worden ingegaan. Met Faqta Nederlands lees je naast deze teksten die met Close Reading worden aangeboden ook nog extra teksten met andere lees- & leerdoelen.
  • Klassengesprek of duo-opdracht: Leerlingen duiken in drie sessies steeds dieper de tekst in, waarbij ze aan het eind een klassengesprek of duo-opdracht uitvoeren over de tekst. Niet alleen tijdens het klassengesprek, maar ook op andere momenten gedurende het thema, kunnen jij en je leerlingen de tekst bespreken.

Waar vind je de Close Reading lessen in Faqta 

De drie Close Reading leessessies kan je in Faqta Lezen en Faqta Nederlands op een andere plek vinden en er zijn ook een aantal kleine verschillen tussen de twee methodes. Lees hieronder waar je de leessessies kan vinden en hoe ze zijn verwerkt.

Uitwerking van de leessessies in Faqta Lezen

De verschillende sessies kan je in je Faqta Lezen thema vinden in de onderstaande tegels:

Sessie 1: Deel 1 en deel 3 van het thema (aangegeven met "Basis"). 

Sessie 2: Deel 2 en deel 4 van het thema (aangegeven met "Dieper Duiken")
Sessie 3: In deel 2 en deel 4 van het thema, wordt ook de derde leessessie uitgevoerd. Deze sessie zit in het klassengesprek of de duo-opdracht. Dat staat in tegel 6 of 12. 

Voor groep 4 is er een andere aanpak voor Close Reading met Faqta Lezen, lees daarover meer in dit artikel.

Uitwerking van de leessessies in Faqta Nederlands

De verschillende sessies kan je in je Faqta Nederlands thema vinden in de onderstaande tegels:

Sessie 1: Tegel 6 (bron 4) en tegel 11 (bron 6)

Sessie 2: Tegel 7 (bron 4) en tegel 12 (bron 6)

Sessie 3: Tegel 9 (bron 4) en tegel 14 (bron 6)

De teksten die worden uitgewerkt met de Close Reading-aanpak, zijn altijd bron 4 en bron 6. De overige teksten die in het Nederlands thema aan bod komen, zijn niet volgens deze aanpak uitgewerkt. Tussen leessessie 2 en 3 zit een tussenles. Anders zou je 3 dagen achter elkaar aan dezelfde tekst werken, wat niet helpt voor de motivatie. In de tussenles komt een aanvullende tekst of bron aan bod. Deze bron is naburig of schurend bij de tekst die dat deel aan bod komt. Het biedt extra input voor sessie 3: tegel 9 of tegel 14.