Hoe sluit ik een thema af?

In dit artikel lees je hoe je een Wereld thema af kunt sluiten met de verschillende afsluitingsvormen.

Alle groepen Wereldoriëntatie

Faqta biedt verschillende manieren om een thema af te sluiten. Of je nou kennis wilt testen met de toets of liever wilt dat je leerlingen een eigen onderzoek uitvoeren, dat kan allemaal. Lees in dit artikel over de verschillende manieren om een Faqta Wereld thema af te sluiten en kies de manier die het beste past bij jou en je klas!

 

Benieuwd naar het afsluiten van een Topografie thema?

Benieuwd naar het afsluiten van een Lezen thema?

Inhoudsopgave: 

Tip: volg de rondleiding over het afsluiten van een thema op ons platform. Klik hiervoor op deze link. Zorg wel dat je eerst bent ingelogd op speel.faqta.nl om de rondleiding te kunnen volgen. 

 


(Digitale) Toets

Eén manier om een Faqta-thema af te sluiten, is door het afnemen van de (digitale) toets. Met de toets beoordeel je in hoeverre je leerlingen de kennis in het thema hebben opgedaan. 

Toets

 


Evaluatie

Naast de toets, biedt Faqta ook andere manieren om een thema af te sluiten. Als je wilt dat je leerlingen reflecteren op het thema, kun je gebruik maken van het evaluatieblad. Deze is te vinden onderaan de lesgeven-pagina onder Evalueren (zie afbeelding hieronder).

Screenshot 2023-05-25 at 15.12.18

 


Eigen onderzoek

Je kan ook leerlingen een eigen onderzoek laten doen ter afsluiting van een thema. Aan de hand van Talent onderwerpen gaan leerlingen aan de slag met hun onderzoeksvaardigheden. Door het stellen van een eigen leervraag over het onderwerp gaan leerlingen aan de slag met de cyclus van onderzoekend en ontwerpend leren. 

Voor leerlingen uit groep 3 en 4 is er ook de mogelijkheid om een eigen onderzoekje uit te voeren. Hier kun je meer over lezen in de opbouw van een Faqta les groep 3 en 4, onderaan bij het kopje 'Zelf onderzoeken'

 


Presentatie

Je kunt ook een thema afsluiten door presentaties te houden over onderwerpen die voortkwamen in het thema. Maar, presenteren moet je leren. Daarom biedt Faqta verschillende hulpbladen die leerlingen helpen vaardiger te worden in presenteren (zie de afbeelding hieronder). 

Tip: Maak een mapje van de geprinte hulpbladen, zodat leerlingen deze altijd kunnen inzien.

Presentatie

 


Afsluitingsactiviteiten (Kanaal Mini)

De thema's van groep 1/2 sluit je op een andere manier af, namelijk met de afsluitingsactiviteiten. Deze zijn voor elk deel van een thema beschikbaar en vormen een leuke, actieve manier om de kennis die is opgedaan tot leven te laten komen. Zo leren de leerlingen in deel 2 van het thema 'Wat een jaar' over verschillende dieren en hun eitjes. Vervolgens kunnen de leerlingen ter afsluiting een nest bouwen voor eitjes van verschillende dieren. Een activiteit die de leerlingen zeker zal bijblijven! 

Screenshot 2023-05-25 at 12.03.35Faqta heeft dus nagedacht over een afsluitingsactiviteit bij elk thema, maar je bent uiteraard ook vrij om zelf een activiteit te kiezen om een thema mee af te sluiten. Benieuwd naar de verschillende afsluitingsactiviteiten? Op de lesgeven-pagina onder Themavoorbereiding vind je de activiteitencatalogus met een overzicht van alle activiteiten waarmee je een thema of deel kunt afsluiten. 

 

Heb je een vraag over het thema wat jij graag wilt afsluiten, of loop je tegen andere problemen aan? Neem contact op met ons via service@faqta.nl.