1. Onze kennisbank
  2. Aan de slag
  3. Het nieuwe schooljaar inrichten

Het leerplatform klaarmaken voor het nieuwe schooljaar 2024/2025

In dit artikel gaan we het leerplatform klaarmaken voor de start van het nieuwe schooljaar.

Alle groepen Alle vakgebieden

Net zoals op school start ook op Faqta een nieuw schooljaar fris. Na de zomervakantie, vanaf 1 augustus 2025, kun je je nieuwe groep klaarzetten met de juiste leerlingen erin. Je kunt dan ook één van onze vernieuwde basisplanningen kiezen waarin Faqta Wereld versie 2 verwerkt zit.

Inloggen op Faqta

Ga naar speel.faqta.nl. Klik op Ik ben een leerkracht. Vervolgens kun je hier je e-mail en wachtwoord invullen en inloggen.

Heb je nog geen account of toegang tot Faqta? Vraag eerst even aan een collega om een account voor je aan te maken. Mocht dat niet lukken neem dan contact met ons op service@faqta.nl. Daar helpen we je graag verder.

Welkom terug

Waarschuwing: Krijg je onderstaand scherm niet direct in beeld na de eerste keer inloggen in het nieuwe schooljaar, en zijn de groepen van je school leeg? Leeg dan de cache van je webbrowser. Lees hier hoe je dat doet.

Laten we samen de stappen doorlopen om het nieuwe schooljaar weer fris te starten. Hieronder leggen we via dia's stapsgewijs uit hoe. Door op de rechter pijl te klikken ga je naar de volgende dia. Ook kun je onder de dia rustig alles doorlezen.

1. Je profiel bijwerken

In deze stap werk je jouw profiel bij. Je kunt eventueel een profielafbeelding toevoegen of wijzigen. Vul in de vakken eronder jouw voor- en/of achternaam in. Selecteer vervolgens jouw rol of rollen op jouw school. De rollen waar je uit kunt kiezen zijn:

• Leerkracht
  • Directeur / Schoolleider
  • Wereldoriëntatie coördinator
  • Taal coördinator
  • Engels coördinator
  • ICT coördinator
  • Intern begeleider
  • Onderwijsassistent
  • Leerkrachtondersteuner
  • Anders

Je kunt meerdere rollen selecteren als je bijvoorbeeld zowel leerkracht als coördinator bent. Zorg ervoor dat je alle rollen die voor jou van toepassing zijn hebt geselecteerd.

Als laatste kun je nog aangeven voor welke groepsjaren jij in het nieuwe schooljaar les gaat geven. Werk je met een combinatie- of unitgroep? Selecteer dan alle groepsjaren die voor jou van toepassing zijn.

De informatie van jouw rol en groepsjaren gebruiken wij om jou gerichte informatie te sturen over jouw groep. Bijvoorbeeld als er nieuwe thema's op het platform staan voor het groepsjaar dat jij hebt geselecteerd.

2. Selecteer je groep voor het nieuwe schooljaar

Op dit scherm selecteer je voor welke groep jij in het nieuwe schooljaar les geeft. Dit is ook de groep die jij nu gaat klaarzetten. Klik op Selecteer een groep en kies vervolgens uit de lijst de juiste groep. Als jouw school veel groepen heeft, kan het zijn dat je moet scrollen om de juiste groep te vinden. Nadat je een groep hebt geselecteerd, klik je op Volgende.

Je kunt de naam van de groep in het volgende scherm aanpassen mocht dat nodig zijn. Staat jouw groep er nog helemaal niet tussen? Klik dan in de ljist op 'Maak een nieuwe groep aan', geef de nieuwe groep een naam en klik daarna op opslaan.

3. Jouw groep klaarzetten voor het nieuwe schooljaar

Nu je jouw groep hebt gekozen voor het nieuwe schooljaar, kun je de leerlingen aan jouw groep toevoegen. Alle leerlingen van vorig schooljaar moeten opnieuw aan een groep worden toegewezen.

Hoe gaat dat te werk? Je ziet twee blauwe kolommen. De rechterkolom is jouw groep van het nieuwe schooljaar. Als je wilt dat jouw leerlingen zelf kunnen inloggen, zorg er dan voor dat al je leerlingen in de rechterkolom komen te staan. Dit kun je op twee manieren doen:

Optie 1: Voeg nieuwe leerlingen toe

Hebben jouw leerlingen nog niet eerder met Faqta gewerkt?

• Klik dan op Nieuwe leerling aanmaken.
  • In het scherm dat volgt kun je de naam van de leerling invoeren en een profielafbeelding voor de leerling selecteren.
  • Als je meerdere leerlingen wilt toevoegen, klik je op Volgende leerling om nog een leerling toe te voegen.
  • Zodra je bij de laatste leerling bent aangekomen, klik je op Klaar.

Optie 2: Voeg bestaande leerlingen toe

Om leerlingen te verplaatsen van vorig schooljaar naar dit schooljaar, moet je eerst weten in welke groep deze leerlingen vorig jaar zaten. Geef jij bijvoorbeeld les aan groep 8, dan zaten de leerlingen die je zoekt waarschijnlijk in groep 7.

• Klik op Selecteer een groep van vorig jaar boven de linkerkolom.
  • Kies uit de lijst de groep waar je leerlingen vorig jaar in zaten.
  • Selecteer daarna de leerlingen die je naar jouw groep wilt overzetten.
  • Nadat je alle leerlingen hebt geselecteerd die je in dit schooljaar in jouw groep wilt hebben, klik je op toevoegen. De leerlingen verplaatsen zich dan automatisch naar de rechterkolom.

Wil je meer leerlingen uit andere groepen toevoegen, bijvoorbeeld als een leerling is blijven zitten? Herhaal dan bovenstaande stappen.

Heb je perongeluk een fout gemaakt? Je verwijdert leerlingen eenvoudig door op het prullenbakje naast hun naam te klikken. Let op: Hiermee verwijder je de leerling permanent. Heb je perongeluk een leerling uit een verkeerde groep naar jouw groep verplaatst? Klik dan op het pijltje naast hun naam om de leerling terug te zetten naar de groep waar de leerling vandaan kwam.

Staan er al leerlingen in jouw groep? Dan hoef je die alleen nog te controleren of de lijst compleet is. Misschien heeft een collega je klas al ingericht, bijvoorbeeld je duo.

Loggen jouw leerlingen nooit zelf in, bijvoorbeeld omdat je lesgeeft aan een kleutergroep? Dan kun je deze stap ook overslaan. Klik hiervoor op 'Opslaan' om naar de volgende stap te gaan.

4. Selecteer je basisplanning voor het nieuwe shcooljaar

Om met Faqta te kunnen werken, heb je een planning nodig. Klik op Selecteer basisplanning om een jaarplanning voor het nieuwe schooljaar te selecteren. Ben je benieuwd welke thema's er in de planning staan? Lees dan dit artikel.

Wij raden sterk aan om een nieuwe basisplanning voor het nieuwe schooljaar te selecteren. Op die manier ben je zeker dat je gebruik maakt van de nieuwste Faqta thema's die up-to-date zijn en worden gehouden. Wil je meer weten over onze nieuwe thema's? Lees dan dit artikel.

Wil je toch met je de planning aan de slag die al in jouw groep klaar stond? Wij raden dit sterk af, omdat wij dan niet kunnen garanderen dat je gebruik maakt van de nieuwste Faqta-thema's. Wij kunnen ons echter voorstellen dat je dit toch liever wilt, bijvoorbeeld omdat je lesgeeft op speciaal onderwijs. Klik dan op 'Ik kies voor mijn bestaande planning (niet aanbevolen).

Maak je gebruik blijven maken van ons kerndoeldekkend aanbod en/of wil je thematisch werken met de hele school? Zorg er dan voor dat je een nieuwe basisplanning kiest voor jouw groep.

Werk je met een combinatiegroep of unitgroep? Selecteer dan een nieuwe basisplanning voor één van jouw groepen. Lees hier welke thema's je achteraf nog toe moet voegen aan jouw planning. Hoe je dit kunt doen, lees je hier.

5. Aan de slag

Je bent klaar! Je hebt jouw groep volledig klaargezet. Je leerlingen staan voor je klaar en de planning waar je mee aan de slag gaat. In deze stap kun je alle gegevens nog een keer controleren, zodat je zeker weet dat je met de juiste groep aan de slag gaat.

Vergeet ook niet om je doeboeken en/of werkboeken te bestellen in onze webshop, zodat je helemaal klaar bent voor het nieuwe schooljaar.

Heb je nog vragen of kom je er niet uit? Wij staan voor je klaar. Klik op de chatbubbel rechtsonder of mail ons op service@faqta.nl