Lees in dit artikel hoe de doorlopende leerlijn voor burgerschap is opgebouwd.
De kennis en vaardigheden die leerlingen opdoen in het burgerschapsonderwijs helpt ze om later bewustere en meer betrokkenen burgers te worden. Zo draagt burgerschap bij aan een sterkere en meer samenhangende samenleving. Het burgerschapsonderwijs van Faqta volgt een heldere doorgaande leerlijn. Lees hieronder hoe deze is opgebouwd.
Leerlijn burgerschap
Op de afbeeldingen hieronder zie je de huidige doorlopende leerlijn van burgerschap. Op dit moment is de doorlopende leerlijn beschikbaar voor groep 1 t/m 8. Deze leerlijn zie je hieronder.
Je kunt de thema's voor groep 1 t/m 8 vinden in het kanaal Wereldburger.
In groep 1/2 gaan de leerlingen aan de slag met het thema 'Samen delen, samen delen'. In dit thema leren de leerlingen over vriendschap en hoe je doormiddel van afspraken en eerlijk delen, samen kunt spelen.
In groep 3 gaan de leerlingen aan de slag met het thema 'Wat vind jij?'. In dit thema leren de leerlingen over hoe je denkt met je hersenen, welke emoties je voelt, wat je mening is en hoe regels worden bepaald.
In groep 4 gaan de leerlingen aan de slag met het thema 'Jezelf zijn'. In dit thema leren de leerlingen over de eigen identiteit, diversiteit en inleven in de ander.
In groep 5 gaan de leerlingen aan de slag met het thema 'Leven in vrijheid'. In dit thema leren de leerlingen over keuzevrijheid, respect voor anderen, rechten, gelijkwaardigheid en de democratie.
In groep 6 gaan de leerlingen aan de slag met het thema 'Wat een geregel!'. In dit thema leren de leerlingen over besluitvormingsprocessen, gezagsdragers, de Grondwet, basiswaarden en de rechtsstaat.
In groep 7 gaan de leerlingen aan de slag met het thema 'Onze democratie'. In dit thema leren de leerlingen over meningsverschillen, de Grondwet en onze democratie, het koloniale verleden van Nederland, (on)gelijkheid en vrijheid.
In groep 8 gaan de leerlingen aan de slag met het thema 'De toekomst van Nederland'. In dit thema leren de leerlingen over besluitvormingsprocessen en het functioneren van de rechtsstaat.
Vanaf januari 2026 is dit thema geactualiseerd en beschikbaar met nieuwe werk- en doeboeken. Let op: het huidige thema wordt dan vervangen door de vernieuwde versie. De oude doeboeken zijn dan niet meer te bestellen.
Ben je benieuwd naar meer inhoudelijke informatie over burgerschap? Bekijk dan het informatieblad Burgerschap.
Is de leerlijn kerndoeldekkend
De officiële kerndoelen voor burgerschap zijn nog niet bekend door SLO. Inmiddels zijn er wel concept kerndoelen gepubliceerd. Ben je benieuwd naar deze concept kerndoelen en in hoeverre ze terugkomen in de huidige burgerschap thema's? Lees dan dit artikel.