In dit artikel kun je de opbouw van een digitale geletterdheid thema en les vinden voor groep 1 t/m 4.
Het wordt steeds belangrijker dat jonge mensen goed kunnen omgaan met technologie. Daarom is Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) bezig met het ontwikkelden van kerndoelen voor digitale geletterdheid. Met het lesmateriaal van Faqta kunnen je leerlingen alvast oefenen met digitale vaardigheden. Lees in dit artikel meer over de opbouw van een thema en les digitale geletterdheid in groep 1 t/m 4.
Hoe ziet een thema digitale geletterdheid eruit?
Er is één thema online voor groep 1/2 'Overal computers' en één thema voor groep 3 en 4 'Mijn computer en ik'. Deze thema's bestaan uit 4 tegels. Elke tegel staat voor één les. Deze zijn flexibel in te zetten en kunnen verspreid worden over het hele schooljaar. Je kunt zelf kiezen in welke volgorde je de lessen aanbiedt. De thema's hebben geen thema afsluiting.
Hoe ziet een les digitale geletterdheid eruit?
De digitale geletterdheid lessen voor groep 1 t/m 4 zijn op dezelfde manier opgebouwd. Eén les digitale geletterdheid (+/- 45 min) ziet er als volgt uit:
- Doorlopen van de tegel (+/- 15 min). Kies de les die je van te voren hebt ingepland. Of kies een les uit die je passend vindt voor het moment. Doorloop de tegel klassikaal. In de tegels staan educatieve video's, interactieve klikplaten en verwerkingsvragen waarmee je leerlingen leren over het onderwerp van die les.
- Maken van de verwerkingsopdracht (+/- 30 min). Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met de verwerkingsopdracht. Bij elke les hoort een verwerking. Voor groep 1/2 zijn er hoekactiviteiten beschikbaar. Voor groep 3 en 4 zijn er werkbladen beschikbaar, met een apart werkblad voor groep 3 en 4. Afhankelijk van hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderwerp, kun je hier korter of langer over doen.
- Nakijken van werkblad (alleen voor groep 3 en 4). In groep 3 en 4 kun je de les afsluiten door de werkbladen na te kijken. Op de "Lesgeven"-pagina kun je de antwoordbladen voor elk werkblad vinden.
Wil je weten hoe een digitale geletterdheid thema en les eruit ziet in groep 5 t/m 8? Bekijk dan dit artikel.