Opbouw lesgeven-pagina voor begrijpend lezen

Lees in dit artikel hoe je de lesgeven-pagina kunt gebruiken voor het geven en voorbereiden van je begrijpend lezen lessen.

Groep 4 t/m 8 Begrijpend Lezen

Faqta heeft een nieuwe lesgeven-pagina. Deze versie is ontwikkeld om je nog beter te ondersteunen bij het verzorgen van je lessen met Faqta. Ben je benieuwd hoe je de lesgeven-pagina kunt gebruiken voor het voorbereiden en geven van begrijpend lezen lessen? Lees dan dit artikel om kennis te maken met de nieuwe en verbeterde functies. 

Samenvatting

Het eerst wat je ziet als je de nieuwe lesgeven-pagina opent, is een beknopt overzicht van de teksten die je met je klas gaat lezen gedurende het thema. Verder kun je hier de lesduur, kerndoelen, de multiperspectieven en gekoppelde wereldoriëntatie thema's bekijken. Als laatste kun je instellen of je leerlingen het thema te zien krijgen in hun planning. 

Let op: Je kunt het thema alleen voor leerlingen zichtbaar of onzichtbaar maken door het thema eerst toe te voegen aan de jaarplanning.

Themavoorbereiding

Wil je een begrijpend lezen thema voorbereiden? Dan is het kopje "Themavoorbereiding" de ideale plek om te beginnen. Je kunt hier de opbouw van het thema bekijken en allerlei handige linkjes en downloads vinden. Onder "Leerkrachtenmateriaal" vind je handige informatie voor jou als leerkracht. Onder "Lesmateriaal", "Extra lesmateriaal" en "Differentiatiemateriaal" vind je materiaal die je kunt inzetten tijdens je begrijpend lezen lessen (zie de afbeelding hieronder). 

Introductie

Onder het kopje "Introductie" kun je de Dit ga je ontdekken tegel bekijken. Deze tegel is ontworpen voor een leuke en inspirerende start van een thema. Klik op "Bekijk deze tegel" of op "Start de digibordles" om de tegel te bekijken (zie ook de afbeelding hieronder). 

Tekst A en B

Wil je je in de rest van het thema verdiepen? Scrol dan nog een stukje naar beneden. De nieuwe lesgeven-pagina is namelijk op dezelfde manier ingedeeld als het thema zelf: Tekst A (basis), Tekst A (dieper duiken), Tekst B (basis), Tekst B (dieper duiken). Elk van deze onderdelen bestaat uit drie tegels. Per tegel kun je specifiek het leerkrachtenmateriaal en lesmateriaal bekijken en downloaden (zie ook de afbeelding hieronder).

Tip: Klik op "Werkblad" om zowel het antwoordblad en het werkblad-plus (bij de dieper duiken lessen) te bekijken. 

Afsluiting

Je kunt een Faqta Lezen thema op verschillende manieren afsluiten (toets, evaluatie, presentatie en zelf onderzoeken). Bekijk onderaan de lesgeven-pagina de verschillende manieren ter afsluiting en kies welke je wilt gebruiken. Voor het overzicht kun je de slider rechtsboven gebruiken om de overige afsluitingsvormen te verbergen (zie afbeelding).