De eerste les in een thema

In dit artikel lees je hoe je een Faqta thema kunt opstarten.

Alle Groepen Alle Vakgebieden

De start van een nieuw onderwerp in je klas is ontzettend belangrijk. Deze introductie legt de basis voor de lessen die gaan komen. Het liefst wil je natuurlijk dat jouw leerlingen enthousiast worden om meer over dit onderwerp te leren. Maar hoe doe je dat met Faqta? In dit artikel lees je over Faqta thema's en hoe je deze op een leuke manier kunt opstarten.

De thema's van Faqta

Het leerplatform van Faqta biedt lesmateriaal voor leerlingen van groep 1 t/m 8. Thematisch leren leerlingen over wereldoriëntatie, burgerschap, digitale geletterdheid en topografie. Per domein biedt Faqta verschillende thema's waarmee jouw leerlingen de wereld kunnen ontdekken. Nieuwsgierig? Bekijk onze site voor meer informatie over onze producten. 

Ben je al klant bij Faqta of heeft jullie school een proefperiode? Lees hieronder dan meer over het starten van een thema. 

De samenvatting van het thema

Het eerste gedeelte wat je zult tegenkomen per thema is Samenvatting. In deze samenvatting vind je alle praktische informatie. Bijvoorbeeld het aantal lessen, de lesduur, de vaardigheden en begrippen die aanbod komen tijdens het thema. Onder deze alinea staat een voorbeeld van de samenvatting van het thema 'Mensen van de wereld'.

Screenshot 2023-05-22 at 10.13.18

Thema voorbereiding 

Wil je je eerst zelf inlezen over het thema? Bekijk dan Start met voorbereiden bij het thema dat je wilt behandelen. In dit gedeelte staan alle benodigde informatie over het thema, waaronder de inhoud, leerdoelen, opdrachten en nog veel meer. Na het bekijken van dit gedeelte weet je welke onderwerpen voorbij komen in het thema en kan je hier tijdens de start mooi op inspelen. Onder deze alinea staat een voorbeeld van themavoorbereiding van het thema "Mensen van de wereld." 

Screenshot 2023-05-22 at 10.13.31

Tip: Vind je het prettig om alles in een overzicht te hebben, of Themavoorbereiding op papier te hebben? Klik dan op het document Themavoorbereiding bij Leerkrachtenmateriaal. In dit PDF staat alle benodigde informatie om je voor te bereiden op het thema. 

Thema start

Ben je klaar om het thema te starten met je klas? Dan kun je gebruik maken van de Dit ga je ontdekken-tegel. Deze tegel is speciaal ingericht voor een leuke en leerzame introductie van het thema. Je kan deze tegel vinden onder Themavoorbereiding

Screenshot 2023-05-22 at 10.36.01

De Dit ga je ontdekken-tegel start met een prikkelende video of vraag ter introductie van het thema. Vervolgens komen de leerdoelen aanbod. Je kunt ervoor kiezen om de tegel op deze manier te doorlopen, maar je bent natuurlijk ook vrij om je eigen invulling te geven aan de start. Zo kun je bijvoorbeeld vragen aan je klas of ze allemaal wat over het thema meenemen of start je het thema met een klassengesprek. Na deze klassikale start kun je ervoor kiezen om de leerlingen zelfstandig of in groepjes de tegels te laten doorlopen, of je gaat klassikaal verder.