Leerkracht- en lesmateriaal op het leerplatform wordt vernieuwd

Lees in dit artikel hoe het leerkracht- en lesmateriaal op de lesgeven-pagina vernieuwd zullen worden en wanneer je de vernieuwing kunt verwachten.

Alle groepen Alle vakgebieden

Op de "Lesgeven"-pagina van een Faqta thema, vind je verschillend materiaal. Je vindt hier zowel materiaal voor jou als leerkracht (het leerkrachtenmateriaal) als materiaal voor tijdens de les (lesmateriaal). Dit gaan we vernieuwen. Vanuit verschillende hoeken hebben we hier namelijk feedback op gekregen. De vernieuwingen zullen niet allemaal tegelijk gebeuren, maar gefaseerd. In dit artikel lees je wat er precies gaat veranderen, waarom we die keuzes hebben gemaakt en wanneer je de verandering kunt verwachten. 

Wat gaat er veranderen? 

Als eerste zal de printbaarheid van het leerkracht- en lesmateriaal worden verbeterd. Bijvoorbeeld van de belangrijke woorden. Met de nieuwe vormgeving staan er niet één maar twee belangrijke woorden op een A4'tje. Bekijk de afbeeldingen hieronder ter vergelijking: 

 

Ook is de printbaarheid van de themavoorbereiding verbeterd: het kost nu minder inkt om de themavoorbereiding uit te printen. Bovendien zitten er voor de themavoorbereiding nog andere voordelen aan vast, namelijk: 

  • In de themavoorbereiding zijn aanpassingen gemaakt om het klassikaal doorlopen van de tegels makkelijker te maken. Zo zijn er quotes toegevoegd met de belangrijkste conclusie van elke video en klikplaat, die je als leerkracht modelend kan voorlezen. Zo kost je lesvoorbereiding je nog minder tijd.
  • In de themavoorbereiding zijn nu ook voor alle vragen op het leerplatform, de antwoorden toegevoegd. Bij de open vragen en de verdiepingsvragen is er een voorbeeldantwoord gegeven, die je als richtlijn kunt gebruiken. 
  • In de themavoorbereiding worden er nu ook meer lestips gegeven. Denk aan tips voor een leuke opstart, afsluitingsmogelijkheid en verschillende werkvormen per tegel.
  • In de themavoorbereiding is de achtergrondinformatie nu ook per tegel uitgewerkt.

Wanneer wordt het leerkracht- en lesmateriaal geüpdatet? 

Bij elk nieuw thema dat online komt, zal het leerkracht- en lesmateriaal direct de nieuwe vormgeving krijgen. Bekijk hieronder welke thema's als eerste online komen: 

  • Kanaal Lezen Junior. Het Lezen-thema 'Met bakken uit de lucht' komt in oktober online (groep 4).
  • Kanaal Mini. Het digitale geletterdheid thema 'Overal computers' komt in oktober online (groep 1/2).
  • Kanaal Junior. Het digitale geletterdheid thema 'Mijn computer en ik' komt in oktober online (groep 3 en 4). 

Bij alle andere thema's gaan we gefaseerd in de komende jaren het leerkracht- en lesmateriaal vernieuwen. Voorlopig is de nieuwe vormgeving dus alleen bij de nieuwe thema's.